Inwendige mens
Uit Tuencyclopedie
(→Alternatieve kantine) |
(→Kantinekwesties) |
||
Regel 21: | Regel 21: | ||
In de beginjaren is de inwendige academische mens nog een voorwerp van zorg voor de overheid. In de TU/e-archieven is een exemplaar te vinden van een heuse regeringsnota ‘Universitaire restauratieve voorzieningen’. Er worden cursussen vakbekwaamheid en algemene vorming voor kantinemedewerksters opgezet. De huishoudelijke dienst van de THE onder aanvoering van A.M. Lubbers voert de regie en het personeel staat voorlopig nog op de loonlijst van de instelling. Later wordt de deur op een kier gezet voor bedrijven als Cemsto, Van Hecke, Sodexho en Albron. Kantinekwesties zijn bijna zo oud als de Universiteit. De dagelijkse catering roept veel vragen op. Hoeveel kantines zijn er nodig? Zijn ze rendabel? Wie exploiteert ze? Wat schaft de pot? Is de verhouding tussen prijs en kwaliteit in orde? Moeten er koffiemokken komen in plaats van plastic bekers? Tot in de Universiteitsraad wordt er gediscussieerd over dergelijke knagende kwesties. Beleidsbeslissingen op kantinegebied worden aan de TU/e in de regel onderbouwd met de resultaten van grootscheepse publieksenquêtes en onderzoeken. Netjes uitgesplitst per kantine publiceert ''TH Berichten ''in 1977 een staatje met de gemiddelde dagverkoop van ‘enige belangrijke artikelsoorten’. Zo blijken er in het Auditorium per dag vijfhonderdvijfentwintig koppen koffie, achttien pakjes shag of sigaretten, honderdvijfenvijftig kroketten en bamiballen en driehonderdvijfenvijftig broodjes over de toonbank te gaan. | In de beginjaren is de inwendige academische mens nog een voorwerp van zorg voor de overheid. In de TU/e-archieven is een exemplaar te vinden van een heuse regeringsnota ‘Universitaire restauratieve voorzieningen’. Er worden cursussen vakbekwaamheid en algemene vorming voor kantinemedewerksters opgezet. De huishoudelijke dienst van de THE onder aanvoering van A.M. Lubbers voert de regie en het personeel staat voorlopig nog op de loonlijst van de instelling. Later wordt de deur op een kier gezet voor bedrijven als Cemsto, Van Hecke, Sodexho en Albron. Kantinekwesties zijn bijna zo oud als de Universiteit. De dagelijkse catering roept veel vragen op. Hoeveel kantines zijn er nodig? Zijn ze rendabel? Wie exploiteert ze? Wat schaft de pot? Is de verhouding tussen prijs en kwaliteit in orde? Moeten er koffiemokken komen in plaats van plastic bekers? Tot in de Universiteitsraad wordt er gediscussieerd over dergelijke knagende kwesties. Beleidsbeslissingen op kantinegebied worden aan de TU/e in de regel onderbouwd met de resultaten van grootscheepse publieksenquêtes en onderzoeken. Netjes uitgesplitst per kantine publiceert ''TH Berichten ''in 1977 een staatje met de gemiddelde dagverkoop van ‘enige belangrijke artikelsoorten’. Zo blijken er in het Auditorium per dag vijfhonderdvijfentwintig koppen koffie, achttien pakjes shag of sigaretten, honderdvijfenvijftig kroketten en bamiballen en driehonderdvijfenvijftig broodjes over de toonbank te gaan. | ||
+ | [[Bestand:Lemma Inwendige Mens Foto 4.jpg|thumb|left|400px|'''Titel:''' Spitsuur in de kantine in het Auditorium '''Jaar:''' 2006 '''Foto:''' [[Bart van Overbeeke]] ]] | ||
=== Alternatieve kantine === | === Alternatieve kantine === |