Inwendige mens
Uit Tuencyclopedie
Regel 3: | Regel 3: | ||
=== Mensa === | === Mensa === | ||
---- | ---- | ||
+ | [[Bestand:Lemma 99 Foto 1.jpg|thumb|right|300px|'''Titel:''' Mensa spoelkeuken '''Jaar:''' 1980 '''Foto:''' [[Archief TUE]] ]] | ||
Studenten konden vanaf 1964 aan tafel in de mensa aan de Parklaan. Maar generaties studenten en medewerkers vereenzelvigen het begrip mensa toch vooral met de Bunker aan de Kennedylaan, waar [[Quirijnen C.A.M. | C.A.M. (Cyrille) Quirijnen]] de eerste bedrijfsleider werd. Bonnetjes kopen, in de rij aanschuiven en minstens nóg een keer terug voor een ''re-fill. ''Voor alumnus dr.ir. [[Kivits H.P.M. | Henk Kivits]] was eten met vrienden in de mensa in zijn studententijd vaste prik. “Iedere donderdagavond gingen we naar de AOR. Eerst nasi eten in de mensa, drie keer bijscheppen en daarna kaarten.” Uit een enquête onder de bezoekers blijkt dat maar liefst twintig procent van de bezoekers er in 1974 vijf keer per week komt eten. Morren over de kwaliteit van het menu hoort er bij. De koks doen echter voortdurend hun best om culinaire trends in hun dagelijks aanbod op te nemen. Niet gemakkelijk, wanneer je voor duizend mensen moet koken. In 1975 verschijnen er biologisch-dynamische en vegetarische gerechten op het menu; gasten kunnen zich te goed doen aan kervelsoep, zilvervliesrijst op Chinese wijze bereid en yoghurt met havervlokken. De groente komt van de alternatieve tuinbouwers van de Kleine Aarde in Boxtel. Als gevolg van de drastisch gestegen groenteprijzen wordt de prijs van een complete mensamaaltijd per september 1976 verhoogd naar drie gulden en vijfenzeventig cent. Door het teruglopend aantal studenten wordt de mensa dat jaar geconfronteerd met een nadelig saldo van vijftigduizend gulden. De Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven vult het tekort aan. Met ups en downs blijft het restaurant nog bijna een kwart eeuw open, maar in januari 2002 sluit de mensa voorgoed de deuren. Er is niet meer genoeg animo bij studenten om de eetgelegenheid in de Bunker draaiende te houden. De Universiteit past voor elke verstrekte maaltijd van acht gulden hetzelfde bedrag bij. En in de loop der jaren heeft de mensa er onbedoeld een sociale functie bij gekregen: veel oudere alleenstaanden prikken een vorkje mee. “Jammer”, zegt chefkok Claude Koopmans over de beslissing, maar hij is ook realistisch. “Er komen hier tegenwoordig nog maar zo’n tweehonderdvijftig studenten eten per dag. Ze kunnen tegenwoordig overal eten voor weinig geld. En ze zitten hier maar in een zaaltje.” | Studenten konden vanaf 1964 aan tafel in de mensa aan de Parklaan. Maar generaties studenten en medewerkers vereenzelvigen het begrip mensa toch vooral met de Bunker aan de Kennedylaan, waar [[Quirijnen C.A.M. | C.A.M. (Cyrille) Quirijnen]] de eerste bedrijfsleider werd. Bonnetjes kopen, in de rij aanschuiven en minstens nóg een keer terug voor een ''re-fill. ''Voor alumnus dr.ir. [[Kivits H.P.M. | Henk Kivits]] was eten met vrienden in de mensa in zijn studententijd vaste prik. “Iedere donderdagavond gingen we naar de AOR. Eerst nasi eten in de mensa, drie keer bijscheppen en daarna kaarten.” Uit een enquête onder de bezoekers blijkt dat maar liefst twintig procent van de bezoekers er in 1974 vijf keer per week komt eten. Morren over de kwaliteit van het menu hoort er bij. De koks doen echter voortdurend hun best om culinaire trends in hun dagelijks aanbod op te nemen. Niet gemakkelijk, wanneer je voor duizend mensen moet koken. In 1975 verschijnen er biologisch-dynamische en vegetarische gerechten op het menu; gasten kunnen zich te goed doen aan kervelsoep, zilvervliesrijst op Chinese wijze bereid en yoghurt met havervlokken. De groente komt van de alternatieve tuinbouwers van de Kleine Aarde in Boxtel. Als gevolg van de drastisch gestegen groenteprijzen wordt de prijs van een complete mensamaaltijd per september 1976 verhoogd naar drie gulden en vijfenzeventig cent. Door het teruglopend aantal studenten wordt de mensa dat jaar geconfronteerd met een nadelig saldo van vijftigduizend gulden. De Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven vult het tekort aan. Met ups en downs blijft het restaurant nog bijna een kwart eeuw open, maar in januari 2002 sluit de mensa voorgoed de deuren. Er is niet meer genoeg animo bij studenten om de eetgelegenheid in de Bunker draaiende te houden. De Universiteit past voor elke verstrekte maaltijd van acht gulden hetzelfde bedrag bij. En in de loop der jaren heeft de mensa er onbedoeld een sociale functie bij gekregen: veel oudere alleenstaanden prikken een vorkje mee. “Jammer”, zegt chefkok Claude Koopmans over de beslissing, maar hij is ook realistisch. “Er komen hier tegenwoordig nog maar zo’n tweehonderdvijftig studenten eten per dag. Ze kunnen tegenwoordig overal eten voor weinig geld. En ze zitten hier maar in een zaaltje.” | ||
Regel 8: | Regel 9: | ||
=== Drie halve hanen geen volle maaltijd === | === Drie halve hanen geen volle maaltijd === | ||
---- | ---- | ||
+ | [[Bestand:Lemma 99 Foto 2.jpg|thumb|left|300px|'''Titel:''' Studenten aan de maaltijd in de Mensa '''Jaar:''' 1990 '''Foto:''' [[Archief TUE]] ]] | ||
In 1967 worden nieuwe regels bekend gemaakt voor de vergoeding van warme maaltijden bij overwerk. De THE zal voor een warme maaltijd voortaan vijf gulden vergoeden. De vergoeding geldt alleen voor hen die niet in Eindhoven wonen. ‘Iemand die in Eindhoven woont, maar beslist niet thuis kan eten omdat hij te ver weg woont of omdat zijn vrouw ziek is’ kan in overleg met Personeelszaken toch zijn geld krijgen. Er wordt ook een culinair criterium gesteld: zo moet de maaltijd gebruikt worden in een restaurant. Drie halve hanen uit de automatiek tellen niet mee. Er wordt gedreigd met steekproefsgewijze controle! | In 1967 worden nieuwe regels bekend gemaakt voor de vergoeding van warme maaltijden bij overwerk. De THE zal voor een warme maaltijd voortaan vijf gulden vergoeden. De vergoeding geldt alleen voor hen die niet in Eindhoven wonen. ‘Iemand die in Eindhoven woont, maar beslist niet thuis kan eten omdat hij te ver weg woont of omdat zijn vrouw ziek is’ kan in overleg met Personeelszaken toch zijn geld krijgen. Er wordt ook een culinair criterium gesteld: zo moet de maaltijd gebruikt worden in een restaurant. Drie halve hanen uit de automatiek tellen niet mee. Er wordt gedreigd met steekproefsgewijze controle! |